oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Devatenáctka nešťastně podlehla brněnské Zbrojovce

06.09.2014, autor Redakce
O P A V A - Starší dorostenci Slezského FC změřili na hřišti u koupaliště síly s Brnem. Opava byla v prvním poločase aktivní a Zbrojovku jasně přehrávala. Skóre otevřel Adam Helebrand a Opavští měli i další šance, jenže je nedokázali proměnit. Naopak hosté ve druhém poločase se štěstím vyrovnali, a i když v závěru chytil opavský gólman Lasák penaltu, nakonec tři body bralo Brno. V nastavení o jeho výhře rozhodl Praks.
5.kolo, sobota 6.9.2014, 11:00
SFC Opava SFC Opava
1:2
Zbrojovka Brno Zbrojovka Brno
Lasák – Košárek, Keller, M. Helebrand, Němec – Vicherek (83. Petzuch), Adamovský – Večerek, Rolný (70. Berger), Janetzký – A. Helebrand.
 
Floder – Krejčíř (69. Fojtík), Svoboda, Jura, Praks – Minařík (51. Vedral), Krištof, Koláčný (56. Skoupý), Kučera – Sedláček – Jakeš (89. Vintr).
 
Branky: 25. A. Helebrand - 74. Jura, 90. Praks. Rozhodčí: Vysloužil - Neděla, Jahoda.

Slezané vlétli do zápasu ve velkém stylu a Zbrojovku zmáčkli. Nejdříve po rohu Rolného jen těsně minul míč Večerek, jenž stál sám před hostujícím brankářem Floderem. Pak sice zahrozilo i Brno, kdy tvrdě vypálil Koláčný, ale Lasák tygřím skokem vyrazil balon do zámezí.

V následujících minutách už dění na hřišti zcela ovládala Opava a brzy šla do vedení, když se ve 25. minutě dostal k odraženému míči Adam Helebrand, napálil jej za záda zkoprnělého Flodera, a domácí vedli. Tentýž hráč mohl po Kellerově nabídce přidat druhou branku, ale tísněn obránci vystřelil vedle.

Další dobrou příležitost měl opavský dorost hned na startu druhého poločasu, kdy hostujícím obráncům pláchl Janetzký a jeho technická rána jen o pár centimetrů minula levou tyč brněnské svatyně.

S přibývajícím časem začali čím dál častěji pronikat do útoku také hosté. Zajímavým průnikem se prezentoval kapitán Zbrojovky Kučera, jenže jeho střela šla vysoko nad. Zdálo se, že Opavští hru kontrolují, ale v 74. minutě nepokryli ve vápně Juru a jeho hlavička znamenala vyrovnání.

Brněnští ožili a pořádně větrali opavskou obranu. Ta se držela až do 82. minuty, kdy jeden z domácích sejmul v šestnáctce Kučeru, a kopala se penalta. Ránu Svobody mířící k levé tyči však parádně chytil Lasák, a Opava byla rázem opět na koni. Už to vypadalo, že body se budou rovnoměrně dělit, když se v poslední minutě do míče opřel Praks, jeho střela chytila faleš a míč zaplul k pravé tyči – 1:2. Velmi šťastná výhra tak putuje pod Špilberk.

Ohlasy trenérů

Alois Skácel (trenér SFC Opava U19): „Zápas jsme ztratili v prvním poločase, kdy jsme neproměnili řadu šancí. Mohli jsme jít do dvou nebo tříbrankového rozdílu, ale to se nám nepodařilo. Zhruba od pětašedesáté minuty nás Brno dostalo pod tlak a vyrovnalo. Lasák v závěru dokonce chytil penaltu, ale pak jsme v nastavení stejně inkasovali rozhodující gól, který hodně bolí.“