oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Bitva podzimu je tady! Slezský FC jede na Baník

13.09.2016, autor Redakce
Opava – Nejostřeji sledovaný zápas podzimní části Fotbalové národní ligy mezi Baníkem Ostrava a Slezským FC se hlásí o slovo. Slezské derby, kterému bude v Ostravě přihlížet plný dům, je na programu ve středu 14. září od 19 hodin na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích.
5.kolo, středa 14.9.2016, 19:00
Ostrava Ostrava
3:0
SFC Opava SFC Opava
Vašek – Sus, Zápotočný, Pokorný, Hučko – Hlinka, Nerad (89. Chvěja) – Lupták (36. Mondek), Mičola (65. de Azevedo), Stáňa – Urgela
 
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, T. Čelůstka – Schaffartzik – Grussmann (70. Jurečka), Jursa (77. Mozol), Zapalač – Kuzmanović (45+6. Lasák), Smola.
 
Branky: 45+7. Hlinka, 83. Mondek, 85. Hučko.
Rozhodčí: Nenadál - Podaný, Batík.
ŽK: Grussmann (OPA), 90. Zapalač. ČK: 45+3. Fendrich (OPA)
Diváci: 12 111.
+16+16+16

Velmi dlouho očekávané derby doprovázela atmosféra vyprodaného stadionu ve Vítkovicích, přineslo nekonečný první poločas a bohužel i vítězství ostravského Baníku.

Předzápasové drobné ceremonie i celostadionové choreo nahradil, po provedení úvodního výkopu, optický tlak ostravského celku, jenže Fendrich moc práce při střeleckých pokusech mírného favorita utkání neměl.

Časem se tehdy hra vyrovnala a největší ostravský nápor tak přišel v 17. minutě, kdy se početný dav fanoušků vydal na hřiště směrem k sektoru hostujících příznivců, aby pak za půlící čárou nasadili k otočce a před nastoupenými těžkooděnci zase pádili zpět na svou část tribun.

Zápas tak byl na delší dobu přerušený a když opětovně začal, zahrozila Ostrava již fotbalově. To dostal centr před branku Urgela, který tísněn dvěma hráči neměl dostatečný klid na zakončení a přestřelil. Slovo si tak vzal i Slezský FC, ale z dlouhodobější snahy vytěžil jen Čelůstkův centr na přední tyč, který nedokázal proměnit v gólovku Grussmann.

Ve 36. minutě znovu zahrozila Opava, když se v rychlém útoku sice nedostal do zakončení Smola, z druhé vlny však mohl zakončovat Čelůstka, jeho pokus ale nabral opačnou rotaci než jaká by byla potřeba a míč skončil v zámezí. Na rostoucí tlak hostů reagoval domácí kouč Vlastimil Petržela, který stáhl ze hry Luptáka, na jeho místo pak poslal Mondeka.

Velmi důležité momenty celého utkání pak přišly v době, kdy už, nebýt náběhu fanoušků, mohly být oba týmy v kabinách o poločasové přestávce. To se Baník dostal po chybné rozehrávce Fendricha do útoku a opavský brankář znásobil svou slabší chvilku zákrokem rukou mimo vápno, za což následovala zcela oprávněně červená karta. Dlouhé čtyři minuty se čekalo na vystřídání a na chvíli, kdy se do branky postaví Lasák. A když se tak stalo, tak domácí Marek Hlinka poslal přesnou ránou k tyči Baník do vedení.

Baník pak sice do konce poločasu přidal ještě jeden gól, ten však sudí pro evidentní hru rukou neuznal, ačkoliv se již na hřišti radovala domácí jedenáctka i se svými fanoušky, tentokrát předčasně.

Ve druhém poločase pak Baník dlouho kontroloval situaci. Zároveň se protahovalo čekání na nějaké zajímavější situace na jedné či druhé straně. Do role klíčového muže se pak ale začal vtělovat náhradní brankář SFC Kryštof Lasák.

V 57. minutě totiž výborným zákrokem zlikvidoval ránu Suse, o deset minut později pak ve složité situaci našel cestu k míči a vyboxoval jej do bezpečí mimo vápno. Následně na Lasákovi vyhořel dvakrát Urgela, hlavně druhý zákrok znovu patřil k těm velmi složitým, a když v 76. minutě ve stoprocentní šanci zajel do centru Mondek, tak vytáhl Lasák zákrok utkání! Z velké blízkosti vychytal gólovku domácích a zachránil Opavu od druhé inkasované branky.

Nakonec však ani Lasák nedokázal dělat zázraky a Vlastimilu Petrželovi vyšel tah s Mondekem dokonale. Hráč Baníku totiž dostal rychlou přihrávku za obranu, zvládl klíčový první dotek s míčem a pak na zadní tyč propálil Lasáka. Baník rázem 2:0 a situace byla pro hosty takřka bezvýchodná. Zvláště když za chvíli již do zcela otevřené obrany Opavy vběhl po levé straně Tomáš Hučko a ten prakticky stejně jako před pár chvílí Mondek zakončil na zadní tyč a Lasák byl na jeho pokus krátký.

Další minuty se už jen dohrávaly, Baník nakonec před vyprodanými vítkovickými tribunami vyhrál v derby 3:0.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (trenér Slezského FC): „Musím klukům poděkovat. V prvním poločase jsme byli lepší, musím poděkovat i všem fanouškům, samozřejmě kromě těm bláznům, co běhali po hřišti. My se teď musíme soustředit dál a jít zápas od zápasu, takže na Vlašim.“