oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Slezané míří na Hanou, Svozil se těší na svůj klub

02.11.2018, autor Redakce
Opava – Další kolo FORTUNA:LIGY je tady. Nováček ze Slezského FC se na Hané střetne s domácí Sigmou. Slezané by rádi bodovali. Obránce Jaroslav Svozil je připraven za výhru věnovat prase, ex-opavský masér Mára Elek chystá v případě vítězství Olomouce uvařit maďarský guláš.
14.kolo, sobota 3.11.2018, 17:00
Olomouc Olomouc
2:2
SFC Opava SFC Opava
Buchta – Vepřek, Jemelka, Štěrba (30. Texl), Sladký – Falta, Dvořák, Kalvach (56. Lalkovič), Houska, Pilař (73. Plšek) – Nešpor. Trenér: Václav Jílek.
 
Šrom – Žídek, Svozil, Simerský, Hrabina – Kayamba, Zavadil, Jursa (79. Janetzký), Zapalač – Kuzmanović (56. Schaffartzik), Smola (73. Juřena). Trenér: Ivan Kopecký.
 
Branky: 39. Vepřek, 89. Nešpor – 9. Zapalač, 22. Smola.
Rozhodčí: Příhoda – Kříž, Vlček.
ŽK: Nešpor, Sladký, Pilař – Kayamba, Šrom, Schaffartzik, Jursa, Hrabina, Svozil.
Diváci: 3512

Hanáci začali aktivně, jenže po chybě Falty se do brejku dostali Slezané a po pěkném ťukesu míč získal Zapalač a parádním technickým obstřelem k tyči poslal Opavu do vedení. Po další hrubici Olomouc to mohlo být vzápětí už 2:0 pro SFC. Unikajícího Kayambu, kterého zezadu stáhl k zemi jeden z olomouckých beků, vychytal Buchta a penalta se ke zlobě Opavských nekopala.

Další radostný moment na sebe ale nenechal čekat dlouho. Po rohu Zavadila na bližší tyč si na balon naskočil Smola a se štěstím poslal míč do brány – 0:2. Opavští drželi Sigmu daleko od své branky, a tak to v závěru první půle zkusil Vepřek a odražený balon napálil krásně do levého horního růžku opavské brány.

Bylo jasné, že kontaktní gól domácím pomůže, a přesně to se stalo. Hanáci zvýšili tlak, ale byla to paradoxně Opava, která měla tutovku. Smola ale Buchtu dloubáčkem nepřehodil. Po hodině hry z dálky napřáhl Lalkovič a Šrom jeho dělovku parádně vytěsnil na roh.

V závěru Texl trefil břevno, ale po centru Vepřeka míč dotlačil do sítě Nešpor a srovnal. V nastavení se Slezané hnali za třemi body. Brejk tři na jednoho ale skončil pumelicí Žídka do břevna domácí brány, a duel na Andrově stadionu tak vítěze neměl. Opavští jsou v tabulce jedenáctí se čtrnácti body.

Ohlasy trenérů

Václav Jílek (trenér SK Sigma Olomouc): „Nevím, co jsem komu udělal, že teď prožíváme zápasy s takovým nervovým vypětím. Chtěli jsme být koncentrovanější a nenabídnout soupeři šance svou lehkovážností, ale přesně to se stalo. Připravujeme se na standardní situace soupeře. Víme, že Opava devadesát procent standardek rozehrává na přední tyč a stejně z toho inkasujeme gól. Sáhli jsme k systému tří obránců, ale na můj vkus se hrálo hrozně málo. Vyrovnali jsme s vypětím sil a věřili, že zápas ještě dokážeme uhrát pro sebe. Závěr jsme ale dohrávali v naprosté naivitě. Vzhledem k průběhu utkání musíme brát bod, ale mě osobně je to málo.“

Ivan Kopecký (trenér Slezského FC Opava): „I když to na začátku vypadalo, že soupeř víc drží míč, první poločas se nám vydařil. Předvedli jsme dvě, tři perfektní akce a po jedné z nich jsme dali gól. Ve druhé Kayambu vychytal Buchta a také třetí šance Smoly byla veliká. Přidali jsme druhý gól a soupeře drželi dál od naší branky. Pak jsme ale dostali kontaktní gól, což jsme nechtěli. Ve druhém poločase soupeř přeskupil řady a vytvořil si velký tlak. Někdy jsme měli i štěstí, ale poctivě jsme bránili. Dobře jsme ubránili standardní situace a na konci mohli dokonce vstřelit vítězný gól. Mrzí mě, že zápasy ztrácíme v devadesáté minutě. Bod musíme brát, ale je to škoda.“