oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Slezské derby je tady! Chceme dohrát a vyhrát

09.11.2018, autor Redakce
Opava – Velký zápas je tady. Po čtrnácti letech se v Městských sadech dočkáme ligového slezského derby. V neděli 11. listopadu od čtrnácti hodin bude k vidění souboj o krále Slezska. V Opavě mají jasno: Chceme fotbal bez excesů na tribunách.
15.kolo, neděle 11.11.2018, 14:00
SFC Opava SFC Opava
2:1
Ostrava Ostrava
Šrom – Simerský, Hrabina, Svozil, Žídek – Kayamba, Zavadil, Jursa (87. Schaffartzik), Zapalač – Kuzmanović (90. Janetzký), Smola (90+2. Juřena). Trenér: Ivan Kopecký.
 
Laštůvka – Mešaninov, Šindelář, Stronati, Fleišman (71. J. Šašinka) – Fillo (81. Stáňa), Jánoš (62. O. Šašinka), Jirásek, Holzer – R. Hrubý, Baroš. Trenér: Bohumil Páník.
 
Branky: 35. Kayamba, 65. Smola – 84. J. Šašinka.
Rozhodčí: Ardeleanu – Mokrusch, Caletka.
ŽK: Svozil, Schaffartzik – Fleišman, Laštůvka, Baroš, Mešaninov, Stronati.
Diváci: 6385
+27+27+27

Hned v úvodu mohli jít do vedení domácí, když na Laštůvku tísněn beky upaloval Smola a zakončil vedle levé tyče. Už předtím ale pomezní rozhodčí signalizoval ofsajd. Na opačné straně o sobě dal dvakrát vědět Baroš. Jeho ránu z otočky skvěle vyrazil gólman Šrom a po následných nůžkách ostravského skončil balon vedle opavské brány.

Ve 35. minutě to přišlo. Žídek poslal vysoký nákop dopředu, balon propadl ke Kayambovi, jenž se ocitl sám před Laštůvkou, kterého chladnokrevně přeloboval, a Městské sady byly na nohou. Po změně stran se dlouho čekalo na zajímavou šanci. Měl ji zhruba po hodině hry Zavadil, jeho ránu k levé tyči ale chytil ostravský gólman.

Baník si nevěděl rady s dobře pracující defenzivou Opavy. Naopak domácí vylézali do nebezpečných brejků. Okna v ostravské obraně využil Hrabina, který se vydal na útočný výlet, načechraným centrem oslovil Smolu a holohlavý útočník SFC hlavou trkl míč do sítě. Městské sady radostně bouřily podruhé.

Ostravští stupňovali tlak, ale opavská defenziva pracovala spolehlivě. Do šance se dostal až střídající Ondřej Šašinka a díky teči jednoho z domácích hráčů pálil vedle. Po rohu Hrubého se ovšem hlavičkou prosadil Jakub Šašinka a Baníku chyběl už jen krok k vyrovnání.

Slezský FC už ale druhý gól svému soupeři nedovolil a poprvé od listopadu roku 1996 slaví domácí vítězství v tradičním slezském derby.

Ohlasy trenérů

Ivan Kopecký (trenér Slezského FC Opava): „Do utkání jsme vstoupili dobře, měli jsme velké příležitosti. Třeba Smola šel sám na branku. Baník kontroval šancemi Baroše, kdy pro nás bylo důležité, že nedal gól. První branka ovlivnila ráz utkání. Oboustranně se střídaly lepší a horší pasáže. Ve druhé půli do nás soupeř tlačil a vznikala tím okénka v obraně Baníku, kterých jsme dokázali využít. Měli jsme dobrou přechodovou fázi a Tomáš Smola to po centru Matěje Hrabiny trefil krásně. Vypadalo to, že dohrajeme bez inkasované branky, jenže jsme si to znepříjemnili a dostali jsme gól v závěru. Konec jsme ale zvládli. Hráčům děkuji za velmi dobrý výkon. Doufám, že nám tohle vítězství pomůže směrem k dalším utkáním.“

Bohumil Páník (trenér FC Baník Ostrava): „Měli jsme šňůru, kdy jsme odehráli několik výborných zápasů, ale ukazuje se, jak je liga vyrovnaná a rozhodují detaily. Tentokrát jsme nesehráli dobré utkání. Asi pět hráčů totiž nepodalo výkon, jaký jsem očekával. Chyběla jim zarputilost i technická dokonalost a další věci. Na začátku měl dvě šance Milan Baroš, ale jinak jsme byli nedůrazní. Je vidět, že Opavě pomáhá domácí prostředí. Hráči jsou hladoví, a navíc je ženou fanoušci. Tady v Městských sadech se bude hrát těžko každému mužstvu.“