oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Pohár je tady! Slezský FC narazí na pražskou Spartu

27.11.2018, autor Redakce
Opava – Soupeř s velkým S se v rámci MOL Cupu představí na našem stadionu. Ve středu opavský tým vyzve pražskou Spartu. Favorit je jasně daný a tím je bezesporu celek z Letné. V lize Opava se sparťany prohrála, ale výkon nebyl špatný. Uvidíme, co nabídne středeční pohár, jehož začátek byl stanoven na 15.45.
4.kolo, středa 28.11.2018, 15:45
SFC Opava SFC Opava
0:1pen
Sparta Sparta
Fendrich – Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek – Jurečka (78. Kayamba), Schaffartzik, Řezníček (76. Jursa), Zapalač (112. Kuzmanović) – Janetzký – Juřena (90+7. Smola). Trenér: Ivan Kopecký.
 
Heča – Wiesner (79. Pulkrab), Radaković, Costa, Čivič – Kanga, Frýdek – Chipciu, Stanciu, Plavšič (112. Hložek) – Tetteh (20. Mebrahtu). Trenér: Zdeněk Ščasný.
 
Branka: 120. Frýdek.
Penaltu proměnili: Simerský, Kayamba, Smola – Kanga, Pulkrab, Mebrahtu, Frýdek.
Penaltu neproměnili: Kuzmanović, Jursa, Schaffartzik – Stanciu, Chipciu.
Rozhodčí: Jílek – Kotalík, Pečenka.
ŽK: Hrabina, Kayamba, Janetzký – Frýdek, Wiesner, Mebrahtu.
Diváci: 6792
+16+16+16

Úvod nabídl klasické oťukávání, postupem času sice drželi balon na svých kopačkách hlavně sparťané. Do první vážnější příležitosti se ale dostali domácí. Jurečka se krásně prohnal kolem Pražanů, balon předal Zapalačovi, jehož rána skončila nad bránou Sparty. Na opačné straně ztratil míč před vápnem Schaffartzik, Stanciu okamžitě sebral balon, udělal pár kroků a jeho přízemní jedovka proletěla jen těsně vedle levé tyče.

Pražský favorit se ne a ne probít do dalších šancí. Naopak v závěru první půle mohla udeřit Opava. Zapalač poslal střílený centr na zadní tyč, kde číhal Svozil, který pohotově vypálil, Heča ale skvělým zákrokem zabránil gólu. Krátce po změně stran mohla udeřit Sparta. Opavští obránci se nedomluvili při přebírání hráčů a Stanciu napálil odražený balon na Fendricha, který ho vytlačil na roh.

Slezané v kombinované sestavě byli Spartě více než vyrovnaným soupeřem. Nadějné brejky ale Opava nedotáhla do úspěšného konce. Pak solidně zaplněnému stadionu v Městských sadech slušně zatrnulo, když Pulkrab hlavičkou poslal míč za Fendricha a na brankové čáře skvěle zasáhl kapitán Žídek. Šlo se do prodloužení, ve kterém si nachystal míč ke střele Janetzký, jehož pumelice prosvištěla kolem levé tyče Hečovy brány.

Pak po přímém kopu Sparty pálil Radaković těsně minul opavskou svatyni. Na startu druhého Kayamba odcentroval na Janetzkého, jenž zblízka v dobré pozici hlavičkoval mimo. V další gólovce se objevil Jursa, jenže zakončení mu nesedlo ideálně a jeho rána skončila vedle. Stejně dopadla i střela Kayamby bez přípravy. Sparťané zahrozili po brejku, který zakončil Kanga, ani on ale nemířil přesně a pokus Chipciua vyrazil Fendrich.

Bitvu jako řemen, kterou sledovalo takřka sedm tisíc diváků, musel rozhodnout penaltový rozstřel. Stanciu ani Kuzmanović nejprve neuspěli, pak skórovali jak Kanga, tak Simerský. Následně Chipciu napálil břevno a uspěl Kayamba. Za Spartu se prosadil Pulkrab a břevna pro změnu mířil domácí Jursa. V páté sérii se trefili Mebrahtu i Smola. Frýdek penaltu proměnil, jenže Schaffartzik opavskou bránu přestřelil, a postup tak urvala Sparta.

Ohlasy trenérů

Ivan Kopecký (trenér Slezského FC Opava): „Bylo to náročné utkání. Na obou stranách se střídaly momenty, kdy mohl padnout gól, a nakonec to oba týmy dotáhly do penaltového rozstřelu, který už je loterie. Před našimi hráči ale smekám, protože podali velmi dobrý výkon. Někteří nastoupili po dlouhé době a ukázali své možnosti. Jsem za to rád, protože v tréninku poctivě makají a ukázali, že s nimi můžeme počítat. Penalty pro nás nedopadly dobře, ale v kabině jsme hráčům řekli, že se nemají za co stydět.“

Zdeněk Ščasný (trenér AC Sparta Praha): „Věděli jsme, že to bude složitější, protože je čeká zápas se Slavií. Hráči, kteří nastoupíme mají svou kvalitu, o to víc makají. První půle byl jakžtakž vyrovnaná. Domácí vcelku dobře kombinovali, ale od 55. minuty jsme hráli na polovině soupeře. Měli jsme rozhodnout zápas dřív a proměnit šance. Zkomplikovali jsme si to sami. Chtěli jsme za každou cenu postoupit. Přes MOL Cupu vede nejkratší cesta do evropských pohárů.“