oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Těsná prohra U16 v Prostějově

02.05.2013, autor Redakce
Opavská šestnáctka přišla v závěru utkání v Prostějově o jednogólový náskok, když inkasovala branky v 77. a 79. minutě.
19.kolo, středa 1.5.2013, 12:30
Prostějov Prostějov
2:1
SFC Opava SFC Opava
 
Muczka – Kolísek, Tesařík, Vitoul, Janetzký – Berger, Večerek – Rybenský (65. Adamovský), Helebrand A., Kirschner – Petzuch.
 
Branka SFC: Berger.

Ohlasy trenérů

Radomír Hlaváč a Petr Deseyve, trenéři SFC Opava U16: Dnes smekáme před kluky klobouk dolů, i když jsme prohráli a o vítězství přišli v samotném závěru utkání. Oba góly jsme dostali po našich chybách. Na druhou stranu jsme si vedení mohli pojistit další brankou v průběhu utkání, kdy jsme měli příležitosti na zvýšení náskoku.

Když jsme říkali, že před kluky smekáme, měli jsme na mysli tu skutečnost, že dnešní utkání zvládli po psychické stránce a hlavně bez újmy na zdraví. To, jakým způsobem utkání rozhodovali rozhodčí, bylo neuvěřitelné. Domácí hráči se snažili získat míč všemi prostředky, tedy i za cenu nedovolených zákroků hraničících se surovou hrou, kterou jim hlavní arbitr toleroval.

Důraz a agresivní hra přece není o zastavení protihráče za každou cenu. Takovému hernímu stylu domácích byl nakloněn rozhodčí. Ten by měl na hřišti naopak kluky chránit a hlavně být autoritou, a ne podporovat surovou hru. Vím, že se to neděje jen v našich utkáních, ale že tuto zkušenost mají i v jiných klubech. Jestli se má mládežnický fotbal ubírat tímto směrem, tak jsme na cestě slušně řečeno do slepé ulice. V každé odborné literatuře, na trenérských licencích, či školeních slyšíme od přednášejících, jak máme pracovat s mládeží, a jak máme hráče od malička vést k férové hře. To se sice krásně poslouchá, ale také se musí kontrolovat, zda se tak děje i v praxi, tedy v samotných utkáních.

Když se nás otřesení kluci po zápase ptali, proč se takové věci v mladším dorostu dějí, kdy my trenéři jim před každým utkáním zdůrazňujeme, že důležitější než výsledek je to, jakým způsobem toho výsledku dosáhneme, tedy jaký bude náš výkon na hřišti, nedokázali jsme jim na to odpovědět. I přes porážku jdeme z utkání s pocitem, že jsme odvedli solidní výkon, a hlavně, že jsme jej přežili bez vážného zranění.