oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Ostrý start je tady! Na úvod sezony doma vyzveme Vlašim

23.07.2021, autor Redakce
Opava – V úvodním kole F:NL změří náš tým síly s Vlašimí. Klub, který v minulosti spolupracoval s pražskou Spartou, je aktuálně partnerským týmem mistrovské Slavie, což se také projevilo do skladby týmu zpod Blaníku.
1.kolo, sobota 24.7.2021, 17:00
SFC Opava SFC Opava
3:3
Vlašim Vlašim
Digaňa – Celba, Helebrand (77. Večerka), Hnaníček, Janoščín – Didiba, Tiéhi – Šigut (70. Pikul), Holík (46. Rychlý), Helešic (77. Kadlec) – Kramář (64. Darmovzal). Trenér: Roman West.
 
Vágner – Hošek (84. Janda), Broukal, Breda, Svoboda – Blecha, Rigo (64. Alijagič) – Višinský, Křišťan, Zinhasovič (84. Kozel) – Zlatohlávek (77. Červenka). Trenér: Martin Hyský.
 
Branky: 11. Helešic, 54. Rychlý, 78. Darmovzal – 30. Blecha, 41. Křišťan, 90+4. Alijagič.
Rozhodčí: Hanousek – Mikeska, Bureš.
ŽK: Celba, Digaňa – Svoboda, Hošek, Alijagič.
ČK: 29. Celba.
Diváci: 1 233.
+56+56+56

Slezané, kteří do utkání nastoupili v totožné sestavě jako v generálce s polským GKS Tychy, začali skvěle. Hned v úvodu mohli jít do vedení po nádherné akci, kdy Šigut zpětnou přihrávkou poslal míč do vápna, Holík ho pustil na Helešice, jehož ránu zastavilo břevno.

Opavské křídlo si náladu zlepšilo o chvilku později. Holík byl faulován v šestnáctce a nařízenou penaltu bezpečně proměnil. Krátce nato mohl přidat druhý zásah Tiéhi, ale z dobré pozice napálil balon těsně vedle pravého horního rohu brány.

Pak přišla pro domácí studená sprcha. Celba ve vápně fauloval, a protože už jednu žlutou kartu měl, ve 29. minutě byl vyloučen. Blecha pokutový proměnil a bylo srovnáno, to ale nebylo vše. V závěru první půle se do skákavého míče opřel Křišťan a ranou zpoza šestnáctky otočil skóre – 1:2.

Opavští se ocitli ve složité situaci, ale i přes početní nevýhodu byli aktivní směrem dopředu. V 54. minutě byli za svou snahu odměněni vyrovnávací brankou, když Helešicovu ránu vyrazil Vágner přímo do míst, kde číhal Rychlý, jenž propasíroval míč do sítě – 2:2.

Městské sady byly na nohou, a pak to přišlo. Střídající Darmovzal nebyl na hřišti ještě ani čtvrthodinku, pak si navedl míč na osu hřiště a povedenou střelou strhl vedení zpátky na stranu Opavy.

Pojistku mohl přidat Kadlec, ale přečíslení nevyřešil dobře a nepřesnou střelou minul vlašimskou bránu. Když už se zdálo, že Slezané těsný náskok uhájí, udeřil tým zpod Blaníku. Po nedůrazu ve vápně se míč dostal Alijagičovi, jenž brankou na 3:3 rozhodl o dělbě bodů.

Ohlasy trenérů

Roman West (trenér Slezského FC Opava): „Utkání jsme začali fantasticky. Do patnácté minuty jsme měli tři, čtyři brankové šance, dali jsme břevno, ale pak jsme se dostali do vedení. Celý úvod zápasu byl dobrý, zhruba do třicáté minuty jsme soupeře de facto do ničeho nepustili. Pak zničehonic přišla penalta, ještě k tomu červená karta a vyrovnání na 1:1. Přišel útlum, soupeř skóre otočil a vedl. Bylo to pro nás těžké, ale nakonec jsme heroickým výkonem o deseti proti silnému a velmi dobře kombinačně hrajícímu soupeři podařilo otočit výsledek na 3:2. Zápas se zlomil dvěma šancemi Kadlece, kdy jsme měli dát gól na 4:2 a byla by to úplná pohádka. Bohužel jsme je neproměnili. Dostat po takovém výkonu doma gól v 90+4. minutě je velmi smutné. Pro lidi to snad byl dobrý úvodní zápas. Viděli šest branek, obraty, plno šancí, zkrátka zajímavé utkání. Remízu beru sportovně, protože v poločase, kdy to bylo 1:2 a hráli jsme o deseti, bychom bod určitě brali. Jsem rád, že to kluci ve druhé půli nevzdali a chtěli se zápasem něco udělat. Nakonec to byl pěkný zápas, ale když jste po takovém výkonu pět vteřin od vítězství, je to škoda a mrzí to.“

Martin Hyský (trenér FC Sellier & Bellot Vlašim): „Na úvodní kolo mělo utkání velmi dobré parametry. Hrálo se ve vysoké intenzitě. Do zápasu jsme nevstoupili moc dobře, Opava nás zatlačila, měla tam břevno. Pak penaltu, po které šla do vedení. Následně jsme se dostali do hry, začali jsme kombinovat. Dali jsme vyrovnávací gól, navíc z toho byla červená pro domácí. Do konce poločasu jsme to dohráli dobře. Zápas jsme měli ve svých rukách, ale druhá půle šla bohužel jiným směrem, než jsme si představovali. Nedokázali jsme pořádně udržet balon. Opava to zjednodušila a byla velmi dobře soubojově připravená. Dostali jsme dva zbytečné góly, takže se to otočilo všechno proti nám. Pomohla nám střídání a věřil jsem do poslední vteřiny, ale že to padne v nastavení po takhle krásné akci, jsem nečekal. Kluky musím pochválit za trpělivost.“