oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

SFC hostí Vyškov: Potřebujeme výsledek. Bez výmluv, velí West

06.08.2021, autor Redakce
Opava – Dva zápasy nové sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jsou za námi, ale na první vítězství zatím čekáme. Pevně doufáme, že by se to mohlo změnit v sobotu 7. srpna od 17 hodin, kdy na trávníku Městského stadionu v Opavě vyzveme nováčka druhé nejvyšší soutěže z Vyškova.
3.kolo, sobota 7.8.2021, 17:00
SFC Opava SFC Opava
1:0
Vyškov Vyškov
Digaňa – Celba, Helebrand, Hnaníček (C), Janoščín – Didiba, Tiéhi – Helešic (79. Putyera), Holík (79. Večerka), Darmovzal (57. Kadlec) – Kramář (70. Pikul). Trenér: Roman West.
 
Šustr – Ilko, Fofana, Srubek, Hanuš (80. Kanakimana) – Dav. Jambor, Štěpánek – Klesa, Cabadaj (46. Simr), Němeček – M. Vintr (60. O. Vintr). Trenér: Jan Trousil.
 
Branka: 32. Holík.
Rozhodčí: Černý – Melichar, Lakomý.
ŽK: Didiba, Helebrand, Hnaníček – Dav. Jambor, M. Vintr, Ilko, O. Vintr.
Diváci: 1 141.
+30+30+30

Opavský trenér Roman West vrátil do základní sestavy krajního beka Josefa Celbu, jenž si minulý víkend odpykal stopku po vyloučení v duelu s Vlašimí. Mimo sestavu se ocitl také Samuel Šigut, jehož do hry nepustilo drobné zranění. V nominaci chyběl po tréninkovém manku i Adam Rychlý, jenž v Brně utrpěl otřes mozku.

Začalo se opatrně, Vyškov vsadil na defenzivní blok, přes který se domácí borci prokousávali velmi těžko. Do první zajímavé šance se Opavští dostali po dvaceti minutách hry. Helebrand vysunul středem hřiště Helešice, ten sklepl míč Kramářovi, ale před ním včas zasáhl vyškovský gólman Šustr, jenž byl u balonu dříve.

Krátce nato už Slezané slavili. Celba zabojoval na pravé straně, u rohového praporku vybojoval zdánlivě ztracený míč, se kterým vyrazil rovnou do vápna. V šestnáctce přiťukl míč Lukáši Holíkovi a opavský útočník chladnokrevně prostřelil Šustra a zapsal svůj první gól v sezoně – 1:0.

O křehké vedení mohl opavský tým přijít v závěru první půle, kdy se balon po zásahu Digani odrazil příhodně pro Klesu, ale zkušený borec ve službách Vyškova napálil míč z dobré pozice jen do boční sítě.

Hned zkraje druhé půle nebezpečně pálil Helešic a jeho jedovce scházely decimetry. Po hodině hry to zkusil technickým obstřelem Tiéhi a Šustr jeho dalekonosný pokus s vypětím všech sil vyrazil na roh.

S přibývajícím časem se Vyškov tlačil víc a víc dopředu, hrozil z mnoha standardek. Po jedné z nich si urostlý Fofana naskočil na balon, který hlavou lízl jen těsně mimo Digaňovu bránu. Při dalších závarech využíval své zkušenosti Simr, ale Digaňa soupeři skórovat nedovolil, a tak opavský tým urval první vítězství v novém ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Další utkání čeká Slezský FC už ve středu 11. srpna od 17 hodin, kdy v Městských sadech v rámci MOL Cupu vyzve celek divizního Bohumína.

Ohlasy trenérů

Roman West (trenér Slezského FC Opava): „Jsem obrovsky šťastný, že jsme konečně vyhráli. I když to na mě asi není vidět, protože to byl utrápený zápas. Po dvou utkáních, které jsme zvládli herně řekl bych velmi dobře, měli všichni asi vysoká očekávání. Tentokrát to nebyl dobrý výkon. Od začátku to byl takový matný, statický výkon bez pohybu. Neuměli jsme se dostat do šancí. Je otázka, jestli to bylo naší nekvalitou, nebo slušnou obrannou prací soupeře. Za první poločas jsme si vytvořili jednu příležitost, kterou jsme naštěstí proměnili. Na konci první půle jsme pak přežili jednu šanci Vyškova. Ve druhé půli jsme měli dvě možnosti, kdy stříleli Helešic s Tiéhim. V závěru mohl přidat pojistku na 2:0 Večerka, ale chyběl mu důraz. Soupeř byl strašně nepříjemný ve standardkách. Přímých kopů a rohů měl spoustu a trnuli jsme, aby mu tam něco nespadlo. Coby trenér jsem obrovsky rozpolcený. Jsem rád, že jsme vyhráli, ale výkon nebyl dobrý a lidem se to určitě nelíbilo jako předešlé zápasy.“

Jan Trousil (trenér MFK Vyškov): „S Pepou Mazurou jsme se byli na Opavu podívat na Zbrojovce a viděli jsme, jakým způsobem hrála. Byla výborná a ten zápas měla vyhrát, takže jsme z ní měli respekt, ale nijak přehnaný. Věděli jsme, co jsme v prvních dvou zápasech odehráli my. A myslím si, že na hřišti to bylo vidět. Opava to s námi měla těžké. Postavili jsme ve střední části blok a ona se do nás nedostávala. Udělali jsme jednu jedinou chybu, kdy jsme měli uhrát balon u rohového praporku. Domácí to ale dobře vyřešili a potrestali nás gólem. Vzápětí jsme měli obrovskou šanci, kdy jsme mohli srovnat na 1:1. Ve druhém poločase jsme byli lepší. Měli jsme víc situací, které měly skončit gólem. Kluci se to ale učí. Nemám jim co zazlívat, naopak jsem rád, jak se v Opavě prezentovali. Pro x kluků to bylo poprvé, co hráli na takovém stadionu. Byla tady výborná atmosféra a mě těší, že z toho nepodělali a Opava se do poslední minuty klepala o to, aby si odnesla vítězství. Z naší strany by utkání slušela remíza. Kdybychom byli produktivní, mohli jsme skóre otočit, ale učíme se. Opava na rozdíl od nás gól dala, takže vyhrála zaslouženě.“