oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

SFC ladí na Líšeň. Doma chceme konečně vyhrát, předesílá West

01.10.2021, autor Redakce
Opava – Fotbalisté Slezského FC se v sobotu 2. října od 18 hodin představí v konfrontaci s rozjetou Líšní.
10.kolo, sobota 2.10.2021, 18:00
SFC Opava SFC Opava
1:1
Líšeň Líšeň
Digaňa – Celba, Hnaníček, Janoščín, Kadlec – Darmovzal (75. Rataj), Rychlý – Šigut (65. Pikul), Lukáš Holík, Helešic – Kramář (46. Pisačič). Trenér: Roman West.
 
Veselý – Pašek (85. Burda), Jeřábek, O. Ševčík, Lutonský – Kučera – Stáňa, Málek, Matocha (86. Ulbrich), Rolinek (78. Bednář) – Silný (69. Zikl). Trenéři: Milan Valachovič a Leoš Kalvoda.
 
Branky: 90. z pen. Helešic – 33. z pen. Málek.
Rozhodčí: Kvítek – Ratajová, Poživil.
ŽK: Rychlý, Hnaníček, Pisačič, Helešic – Silný, Zikl, O. Ševčík, Málek.
Diváci: 1 161.
+41+41+41

Slezský FC ještě před výkopem ocenil své trávníkáře Miroslava Bedricha, Marcela Klajmona a Františka Metelku za jejich vynikající a obětavou práci. Opavský trávník byl totiž za uplynulý rok 2020 vyhlášen organizací IOG za ten nejkvalitnější v Česku.

Po úvodním oťukávání se do první příležitosti dostali hosté. Ti po zblokovaném centru Kadlece pláchli do přečíslení, Rolinek vše vsadil na zakončení a jeho tečovaná rána skončila nad opavskou bránou. Úvodní gól přišel po půlhodině hry. Ex-opavský záložník Stáňa našel svým centrem ve vápně Silného, toho ve vápně složil Hnaníček a sudí Kvítek odpískal penaltu, kterou s přehledem proměnil Málek.

O poločase udělal opavský trenér Roman West změnu, kdy ze hry stáhl Kramáře, kterého vystřídal Pisačič. Krátce po změně stran se povedlo skórovat Helešicovi, jenže před jeho zásahem rozhodčí Kvítek viděl útočný faul Slezanů, a tak jeho gól neplatil.

Opavští postupně utahovali šrouby. Povedenými nůžkami se blýskl Pisačič, jeho akrobatickému pokusu mnoho nescházelo. Pak domácí přežili brejk Líšně, na jehož konci byla nepřesná střela Stáni. Slezané se dočkali v závěru. Po faulu Ševčíka na Holíka pískl rozhodčí Kvítek penaltu i ve prospěch Opavy. Míč si vzal Helešic a parádním dloubákem srovnal na konečných 1:1.

V následném pětiminutovém nastavení opavský celek dál tlačil na pilu, druhý gól už ale vstřelit nedokázal, a tak se musel spokojit s bodem za remízu 1:1.

Další utkání čeká opavský celek v sobotu 16. října, kdy se od 15.30 hodin představí na půdě Příbrami.

Ohlasy trenérů

Roman West (trenér Slezského FC Opava): „Začali jsme kombinačně docela dobře. Drželi jsme balon, byli jsme trpěliví a fungovala nám mezihra. Bylo to určitě lepší než naposledy doma s Táborskem. V první půli jsme se do ničeho moc nedostali, bylo to jen po šestnáctku. Chyběly kvalitní přihrávka pod sebe, lepší centr, nebo i zakončení. Několikrát jsme tam dobře šli a nebezpečně střílel snad jen Kadlec. Po penaltě jsme prohrávali, do druhé půle jsme dali Pisačiče, a pak i Rataje, abychom měli větší tlak ve vápně. Hráči bojovali, dřeli. Je složité jim něco vytýkat. Měli jsme několik možností, Helešicovi neuznali gól. Škoda, že vyrovnání nepřišlo dříve, ale nakonec jsme rádi i za něj. Před zápasem by byl bod málo, ale podle vývoje utkání i kvality soupeře jsme rádi, že se nám podařilo takhle v závěru alespoň vyrovnat. Musím ocenit i fanoušky, kteří viděli, že hráči dřeli, a po zápase to ocenili.“

Milan Valachovič (trenér SK Líšeň 2019): „Když dostanete vyrovnávací branku v poslední minutě, vždycky je to ztráta. Soupeř nás zatlačil a my jsme hráli v hodně hlubokém bloku. Nebyli jsme schopni podržet míč, ale s tím se dalo počítat, že domácí budou s výsledkem chtít něco udělat. Měli jsme kvalitněji dohrát závěrečnou desetiminutovku. Penaltu hodnotit nebudu. Neviděl jsem ji, bylo to daleko, a navíc tam byla skrumáž hráčů. Už předtím jsme prohráli dva souboje a domácí dostali míč do šestnáctky. Tyhle souboje jsme měli ustát. Věděli jsme, že to bude soubojové utkání, a že můžeme být úspěšní, pokud budeme získávat druhé balony. V první půli jsme z těch zisků měl dvě, tři slibné šance. Po změně stran to bylo dobývání naše brány. Odjíždíme s bodem. Před zápasem bych ho bral, ale mohli jsme být spokojenější.“