oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

SFC vyzve Zbrojovku. Věřím, že navážeme na dobré výkony, říká West

26.11.2021, autor Redakce | FOTO: fczbrno.cz
Opava – Poslední domácí duel v letošním roce mají před sebou fotbalisté Slezského FC. Na svém stadionu si to v sobotu 27. listopadu od 13.30 hodin ve šlágru kola rozdají s brněnskou Zbrojovkou.
16.kolo, sobota 4.12.2021, 13:30
SFC Opava SFC Opava
0:2
Zbrojovka Brno Zbrojovka Brno
Digaňa – Celba, Rychlý, Janoščín, Kadlec – Didiba, Macháček (76. Rataj) – Šigut (68. Kramář), Holík, Helešic (85. Putyera) – Pikul (85. Šcudla). Trenér: Roman West.
 
Berkovec – Bariš, Hrabina, Hlavica, Moravec – Čermák (60. Texl), Kohoutek (88. Kamenský) – Hladík (60. M. Ševčík), A. Fousek (79. Štepanovský), Přichystal (88. M. Sedlák) – Jakub Řezníček. Trenér: Richard Dostálek.
 
Branky: 67. A. Fousek, 81. Jakub Řezníček.
Rozhodčí: Hocek – Pfeifer, Vyhnanovský.
ŽK: Sedlák (Brno).
Diváci: 710
+54+54+54

Opavští byli v úvodu o něco aktivnější, na první vážnější příležitost se ovšem čekalo do 18. minuty. Po hostující ztrátě se k míči dostal Pikul. Vnikl s ním do vápna a vystřelil, přízemní pokus ale pohotově zneškodnil Berkovec. O tři minuty později vysunul Holík chytrou průnikovou přihrávkou Kadlece. Jeho střílený centr zaplul těsně vedle pravého horního růžku branky.

Zbrojovka zahrozila poprvé až pět minut před pauzou. Po opavské ztrátě ve středu hřiště vysunul Kohoutek přihrávkou Hladíka a druhý jmenovaný střelou z hranice šestnáctky protáhl Digaňu. Poslední slovo patřilo Slezanům. Didiba se po zisku míče přesunul dopředu, ze slibné pozice ale zařízení přestřelil.

Krátce po změně stran se v solidní šanci ocitl Řezníček, zuby si ale vylámal na pozorném Digaňovi, který mu včas zmenšil střelecký úhel a zakončení zblízka lapil. Po hodině hry nasadil trysky Přichystal, jenž se prohnal kolem Janoščína. Na poslední chvíli ho ve vápně čistě odzbrojili Celba ve spolupráci s Kadlecem. Z následného rohového kopu se hosté radovali z vedoucí trefy, ale jen chvíli. Pískán byl totiž útočný faul na brankáře Digaňu.

O čtyři minuty později už Brněnští slavili regulérní branku. Adam Fousek pláchl po levé straně opavské obraně a na konci sóla zvládl propálit i Digaňu. Odpovědět mohl po Holíkově centru od rohového praporku Celba, zblízka ale hlavičkoval těsně nad břevno.

V 77. minutě ukořistil Řezníček merunu Janoščínovi a upaloval sám na Digaňu. Slovenského gólmana se mu povedlo obstřelit, zároveň však minul i pravou tyč. Náladu si spravil nejlepší brněnský střelec v 81. minutě. Po Helešicově ztrátě získal míč střídající Štepanovský, jenž našel pohotově za obranou právě Jakuba Řezníčka. Ten už další brejk zakončil nekompromisně a střelou podél Digani navýšil brněnské vedení.

Opava se už na výraznější ohrožení brněnské branky nezmohla, a tak na závěr podzimu vůbec poprvé prohrála před svými diváky. Po čtyřech triumfech v řadě padli svěřenci trenéra Romana Westa s vedoucí Zbrojovkou v poměru 2:0.

Ohlasy trenérů

Roman West (trenér Slezského FC Opava): „Nástup do utkání jsme měli dobrý. V prvním poločase, i když Brno hrálo účelně a efektivně z hlubokého bloku, jsme si nějaké situace vytvořili. Obrovské příležitosti měli Didiba s Pikulem. V kontextu celého utkání jsme právě v první půli měli rozhodnout. Utkání bylo dál otevřené, ale ve druhé půli jsme udělali spoustu chyb v obranné fázi. Hned v úvodu tam byly tři možnosti soupeře a neuznaný gól po faulu na Digaňu. Ani z toho jsme se nepoučili, dostali jsme dva góly a směrem dopředu to bylo z naší strany plané.“

Richard Dostálek (trenér FC Zbrojovka Brno): „Zápas se pro nás nevyvíjel úplně tak, jak bychom si představovali. Chtěli jsme být aktivnější, ale je třeba vzít v potaz, že domácí byli neskutečně nachystaní a nažhavení. Měli obrovskou chuť nás porazit a v první půli byli lepší v pohybu. Po zisku jsme nezískali udržet, laciné ztráty. Díky nadšenému bránění jsme poločas uhráli na 0:0. O pauze jsme si k tomu něco řekli. Druhý poločas už byl jiný, brankových situací jsme si vytvořili dost na to, abychom utkání dokázali zvládnout.“