oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Slezský zabral a má první domácí výhru v přípravě

05.02.2022, autor Redakce | FOTO: Tomáš Závěšický
Opava – Opava po dvou předchozích nezdarech zabrala a po dvou porážkách dokázala v přípravě konečně zvítězit.
příp., sobota 5.2.2022, 10:00
SFC Opava SFC Opava
3:1
Vratimov Vratimov
Digaňa - Kopečný, Helebrand, Janoščín, Kadlec - Celba, Rychlý, Bílek, Helešic, Didiba, Rataj Náhradníci: Lasák, Žídek, Pikul, Macháček, Jelínek, Putyera, Janjuš, Vrána, Ščudla
 
Sýkora, Teplý, Nemšovský, Igbinoba, Varadi, Klejnot, Skwarczek, Dziuba, Hladík, Wojatschke Náhradníci: Mikulenka, Chlopek, Bzirský, Kundrátek, Hajnoš, Müller, Pyclík
 
Branky domácí: 70. Pikul, 75. Helešic, 81. Ščudla
+81+81+81

Po třech neúspěšných přípravných utkáních potřeboval Slezský FC konečně zabrat. Do utkání proti třetiligovému Vratimovu nastoupil domácí tým velmi dobře a prvních patnáct minut kontroloval hru a dominoval na míči. Opava se díky dobré kombinační hře dostávala pravidelně do okolí vápna, ale víc než náznaky šancí nebo zablokované střely z toho nebyly. První šanci si tak vypracovali hosté, kdy v 16. minutě po krásném individuální akci z blízkosti bránu těsně netrefili. To bylo první malé varování pro opavskou obranu. To však nestačilo a o pět minut později byl Digaňa z přímého kopu už takřka překonán, ale pomohla mu spojnice levé tyče a břevna. Opava se ve studeném počasí probrala až v 25. minutě, kdy útok domácích vzal na svá záda Adam Rychlý a tvrdou přízemní střelu umístil jen kousek od levé tyče branky Vratimova. Od akce Rychlého, jako by tým dostal tolik potřebný impuls a začal opět na hřišti dominovat. Tomáš Rataj se dostal do několika slibných zakončení, bohužel pro Opavu bez brankového úspěchu. Po jedné takové akci následoval rohový kop, kdy hlavičkoval Rychlý, ale bohužel jen doprostřed brány. Kvůli nepřesnostem v zakončení na obou stranách tak bylo poločasové skóre nerozhodné, 0:0.

Do druhého poločasu nahradil Digaňu v bráně Lasák, Bílek přepustil své místo Macháčkovi a Kopečný uvolnil místo pro Pikula. A právě střídání Pikula se pro vývoj druhého poločasu a celého zápasu ukázalo jako klíčové. Hned zkraje poločasu se ukázal mladý Polák střelou ze standartní situace, kdy trefil pouze tyč. V 70. minutě se už ale Pikul nemýlil a po chybě gólmana umístil míč doprostřed odkryté brány. Hned vzápětí mohl zvýšit na 2:0 ale jeho lob vykopnul z brankové čáry vratimovský obránce. Skóre se tak znovu měnilo až v 74. minutě, kdy Matěj Helešic uklidil na zadní tyči Pikulův centr, 2:0.

Střídající Pikul a Ščudla, který se na hřiště dostal v 63. minutě za Tomáše Rataje, byli velmi při chuti. Ščudla měl sérii několika slibných zakončení, nicméně ujalo se až to poslední z nich, kdy v 77. minutě hlavou na zadní tyči využil nahrávku Pikula a upravil skóre zápasu na 3:0 z pohledu domácího celku. Vratimov na konečných 3:1 skóre reguloval v samotném závěru utkání, kdy se hosté prosadili po rohovém kopu. Kromě vítězství je pak dalším pozitivním prvkem také návrat Honzy Žídka na trávník. Domácí kapitán vystřídal v průběhu druhého poločasu Matěje Helebranda a odehrál necelou půlhodinu.