oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Zvýšená aktivita v závěru utkání přinesla výhru 4:2 nad GKS Tychy

12.02.2022, autor Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka
Opava – Fotbalisté Opavy nastoupili ke svému pátému utkání v přípravné fázi sezony. Soupeřem mu byl polský druholigový tým GKS Tychy. Dosavadní bilance opavských z předešlých 4 zápasů byly dvě výhry a stejný počet proher.
příp., sobota 12.2.2022, 12:30
SFC Opava SFC Opava
4:2
GKS Tychy GKS Tychy
Digaňa – Kopečný (60. Celba), Žídek (46. Helebrand), Janoščín, Kadlec (60. Rataj) – Bílek (70. Gorčica), Rychlý (60. Ščudla) – Pikul (70. Janjuš), Macháček, Helešic (46. Šigut) – Didiba (46. Kramář). Trenér: Roman West.
 
Jalocha – Polap, Nedić, Szymura, Wolkowicz, Biel, Pawlusiński, Žytek, Kozina, Malec, Rumin. Náhradníci: Odyjewski – Paprzycki, Piatek, Grzeszczyk, Jaroch, Machowski, Kargulewicz. Trenér: Artur Derbin.
 
Branky: 6. Pikul, 81. Helebrand, 88. Janoščín, 89. Gorčica – 51. Rumin, 62. Grzeszczyk.
+46+46+46

Domácí do utkání vstoupili aktivně a už ve druhé minutě mohl Žídek otevřít skóre utkání, ale jeho střela z hranice velkého brankoviště skončila pouze nad břevnem hostující branky. Hráči Slezského FC se od úvodního hvizdu prezentovali zvýšenou aktivitou při hře bez balónu, který vedl k zisku míče na útočné polovině hostí a následného faulu. Rozhodčí tak nařídil v 6. minutě přímý kop z levé hranice vápna a Bartosz Pikul nekompromisní střelou k levé tyči hostující brány otevřel skóre zápasu, 1:0.

K prvnímu výraznějšímu ohrožení branky se GKS Tychy dostali v 10. minutě, kdy po rohovém kopu a následném centru z levé strany Žídek odkopával balón z brankové čáry. Byli to ale opavští, kteří diktovali tempo hry a jejich aktivitu mohl přetavit v gól Didiba. Ten ale v 25. minutě po rohovém kopu branku netrefil. Z protiútoku se tak polský Kozina protáhl po levé straně hřiště a orazítkoval levou tyč brány Tomáše Digani. Tychám se podařilo srovnat tempo hry a být vyrovnaným soupeřem, a tak přišla série šancí hostujících, ty ale zůstaly nevyužity.

Do druhého poločasu domácí nastoupili s pozměněnou sestavou, kdy se na hřiště podívali Kramář, Rataj, Šigut a gólman Lasák. Tak, jak Tychy první poločas skončili, tak ten druhý začali. Svou aktivní hrou dělali velké problémy v rozehrávce domácím. Byli to ovšem opavští, kteří ve 49. minutě orazítkovali tyč po střele Šiguta. Po neproměněné šanci se Tychy zmocnili míče a v 51. minutě proměnili svůj únik. Skóre zápasu se tak opět měnilo, 1:1.

Domácí tým nepolevoval ve svém nátlaku a v 55. minutě dostal příležitost skórovat po sérii třech rohových kopů. Tychy ovšem opět trestali neproměněné šance domácích. V 61. minutě proměnili svůj druhý únik do otevřené obrany a zvýšili své vedení na 1:2 z pohledu Opavy. V 66. minutě mohl pozvednout prapor opavského útoku Denis Kramář, ale hlavou jen těsně minul centr z pravé strany.

Od tohoto momentu se opět na hřišti pohyboval jen jeden tým, ten opavský. Zvýšenou aktivitu domácí dlouho nemohli přetavit v gól. To se povedlo až v 83. minutě, kdy se po standartní situaci pověsil do vzduchu Helebrand a zakončil hlavou k levé tyči, 2:2. Obrat dokonali střídající Janoščín a Gorčica, kteří v 89. minutě vrátili Slezanům vedení, které už domácí tým nepustil.

S GKS Tychy jsme tak zvítězili v poměru 4:2 po velmi vyrovnaném utkání, které rozhodla poslední desetiminutovka.