oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Roman West: Je zde vidět posun, všechno směřujeme do generálky

12.02.2022, autor Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka
Opava – Fotbalisté SFC před odjezdem na soustředění do Polska porazili účastníka tamní druhé nejvyšší soutěže GKS Tychy v poměru 4:2. Co po utkání říkal opavský trenér Roman West?

Pane trenére, v průběhu druhého poločasu jste byl velmi emotivní. Nakonec ale převládá spokojenost.
Samozřejmě, už všechno směřujeme směrem ke generálce a zároveň jsme chtěli úspěšný výsledek vzhledem k soustředění, abychom odjížděli s pozitivní atmosférou. S prvním poločasem jsem relativně spokojený, dali jsme gól, což je jen dobře. V druhém poločase měl Šigut dvě velké šance, kdy jednou trefil tyč. Tady si myslím, že jsme měli jít do vedení 2:0. Soupeř ovšem celý zápas ukazoval, že je velmi kvalitní a silný ve hře s balónem. Ne nadarmo loni hráli o postup do 1. ligy. Tuto kvalitu nám taky předvedl, když otočil na 1:2 a nás velmi těší, jak jsme závěr utkání zvládli a zápas překlopili na naši stranu. S Tychami jsme hráli i v létě, kdy zápas skončil remízou 1:1, takže určitý posun tady vidět je.

Zapojil jste do hry mladé hráče, jako Gorčicu, Šiguta a další, kteří předvedli velmi slušný výkon.
Vypadli solidně, jejich výkony jdou postupně nahoru a myslím si, že jejich výkony jsou živější, rychlejší a agresivnější v soubojích. Celkový výkon se postupně zlepšuje. Ovšem jedna věc, která mě mrzí vzhledem k zápasu je, že zbytečně často faulujeme ve zbytečných situacích a soupeři tak zadarmo odevzdáváme balóny.

Joss Didiba nastoupil v prvním poločase v neobvyklé pozici, jaký byl váš záměr s tímto hráčem v dnešním utkání?
Didiba je určitě hráčem, který hraje o základní sestavu. Aktuálně ale řešíme jeho pozici na hřišti. Potřebujeme vyřešit útočníka, který by pomohl týmu v práci na balónu, jeho pokrytí nebo získání faulu na jeho osobu. Samozřejmě od něj očekáváme góly. Myslím si, že jeho pozice do jarní části bude výš než v záloze, kde máme z čeho vybírat.

Jedete do Polska, kde by soupeřem měl být Pogon Štětín. Je zde alternativa dalších zápasů?
Nechceme více soupeřů, protože potřebujeme natrénovat na trávníku plno věcí, které jsou pro nás klíčové směrem do generálky a jarní části soutěže. Je zde toho hodně, proto by nám další zápasy spíše překážely. Zároveň chceme, aby hráči byli hladoví a natěšení do zápasů a nechceme je zahltit dalšími přípravnými zápasy navíc.