oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Další vítězný večer v Městských sadech. Prostějov na opavské recept nenalezl.

13.04.2022, autor Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka
Opava – Ani ve čtvrtém domácím utkání opavský hrad nepadl a Slezané si tak stále drží svou domácí neporazitelnost. Zápas s Prostějovem ovládli v poměru 2:1.
23.kolo, středa 13.4.2022, 18:00
SFC Opava SFC Opava
2:1
Prostějov Prostějov
Digaňa – Celba, Žídek, Janoščín, Kadlec – Rychlý (71. Bílek), Didiba (79. Macháček) – Helešic (71. Kopečný), Darmovzal, Šigut (79. Ščudla) – Rataj (71. Kramář). Trenér: Roman West.
 
Bárta – Zukal, Urbanec, Omale, Kopřiva (68. Jiráček), Stříž (46. Amobi), Hönig (86. Bialek), Schaffartzik, Zapletal, Bartolomeu, Koudelka Trenér: Daniel Šmejkal
 
Rozhodčí: Opočenský – Hurycg, Černoevič
Branky: Helešic, Kopečný - Omale, Bartolomeu, Zukal Žluté karty: Rychlý - Omale, Bartolomeu, Zukal
Diváci: 1713
+57+57+57

Zápas mezi Opavou a Prostějovem začali aktivněji domácí fotbalisté, kteří již v prvních minutách mohli jít po centru Rataje a zakončení Kadlece do vedení, jenže jeho střela postrádala gólové parametry. Hosté ale nezaháleli a snažili se odpovědět, když mohli ohrozit Digaňovu bránu po centru Koudelky, který však byl zblokován na rohový kop, ze kterého už ale Prostějov skóroval. Rohový kop nejdříve Digaňa vyrazil, na následnou dorážku Omaleho však nestačil. Poté se domácí začali tlačit více do útoku a hned v 16. minutě mohl po přihrávce Šiguta skórovat Matěj Helešic, ale v souboji tváří v tvář brankáři neuspěl. Aktivní Šigut následně vytvořil další šanci, tentokrát pro Kadlece, který ještě hledal Helešice, který ovšem bránu netrefil. Ve 22. minutě se o slovo přihlásili opět hosté, konkrétně Schaffartzik, který střelou ze třiceti metrů vystrašil Digaňu, který jeho střelu vytěsnil na roh. Opavským se podařilo srovnat skóre po standartní situace ve 31. minutě, když Helešic umístil svůj přímý kop do pravé horní šibenice. Hosté hrozili zejména z rohových kopů, se kterými si opavští, až na jednu výjimku dokázali poradit. Do konce poločasu byli ovšem aktivnější domácí fotbalisté, kteří si vypracovali řadu šancí, které však nevyužili. Proto skončil první poločas 1:1.

Do druhého poločasu vstoupili domácí aktivněji a vytvářeli si řadu šancí ke skórování. Takřka hned po změně stran mohl po centru Darmovzala zakončovat jak Didiba, tak Rataj. Ani jedna střela však brankou neskončila. V dnešním utkání velmi aktivní Šigut vytvářel pro své spoluhráče šanci za šancí, a když v 54. minutě prostrčil balón za obranu na Rataje fanoušci už chtěli slavit, ale hostující brankář byl proti. O minutu později už Šigut vzal zodpovědnost na sebe a po sérii šancí vystřelil, ale ani jeho pokus gólem neskončil. Tlak domácích gradoval a Tomáš Rataj mohl po centu hlavou zakončovat, ale jeho hlavička se mezi tři tyče nevešla. Ani akce po ose Šigut, Rychlý, brankou neskončila a skončila jen rohovým kopem. V 64. minutě se poprvé v poločase přihlásil o slovo Prostějov dalším nebezpečným rohovým kopem, který opavská obrana s vypětím všech sil odvrátila. Po rohovém kopu přišla v 69. minutě další standartní situace Prostějova, kterou odvracel Adam Rychlý. Od 70. minuty však byl na hřišti jen opavský tým, který měl řadu šancí na strhnutí zápasu na svou stranu. Ve střeleckých pozicích postupně neuspěli Didiba ani Kopečný a domácí následně nevyužili ani zaváhání hostujícího brankáře. V 81. minutě však po krásném centru Bílka hlavou prostřelil Bártu Kopečný, který tak zvrátil průběh zápasu na opavskou stranu. V samotném závěru Denis Kramář svůj samostatný únik nezakončil a Opava tak zvítězila v poměru 2:1. Opavský tým zvítězil na jaře ve všech svých domácích utkáních a je tak stále neporažen.