oficiální web
Slezského fotbalového clubu Opava

Interaktivní projekt Plot legend je poctou pro legendy opavského fotbalu

14.04.2022, autor Redakce | FOTO: Tomáš Závěšický
Opava – Slezský FC Opava je na fotbalové mapě od roku 1907 a od té doby prošel řadou změn, ať už co se týče názvů, hřišť, trenérů nebo hráčů. Není proto divu, že za svou téměř stodvacetiletou historii ve svých řadách vykrystalizovala řada postav, které jsou spojeny s úspěchy opavského fotbalu, a jsou tak hodny nést status legendy.

Nejedná se o první projekt, který fanoušci společně s klubem realizují, jak sám autor malby Vojtěch Král vzpomíná. „Nápad se zrodil někdy po roce 2016, kdy jsme zhotovili první malbu na plot u vstupu. Začali jsme se tehdy bavit o malbě která by zahrnovala historii klubu. Konkrétní obrysy to začalo mít na podzim loňského roku, kdy mě kontaktoval Filip Labuda s tímto nápadem. Tohle je jakási první etapa historických osobností, kde nejsou momentálně samozřejmě všichni, ale do budoucna bychom chtěli tuto galerii rozšířit. Já osobně jsem velmi rád i za kontroverzní osoby, které na zdi jsou a budou, protože to dává prostor pro debatu. A to je to, co by měla každá malba obsahovat,“ říká autor malby, Vojtěch Král.

Celý projekt je navíc interaktivní a jednotlivé osobnosti jsou vybaveny QR kódy, kdy po jejich načtení může návštěvník přejít na životní příběhy jednotlivých osob, které jsou umístěny na webu Slezského FC Opava.

Výběr samotných postav, které jsou vyobrazeny na plotě Městského stadionu, probíhal v okruhu lidí z řad klubu a fanoušků. Společně pak obě skupiny vybrali pětici jmen, které v Opavě psaly historii.

Samotná malba celého projektu pak byla záležitostí jednoho týdne a skládala se z přípravy povrchu a jeho omytí a očištění, penetrace a základního náčrtu, což trvalo zhruba tři dny. Následně proběhl náčrt motivů a závěrečná finalizace malby.

Zejména samotná příprava pak byla velice náročná. „Každou osobu jsem musel překreslovat digitálně a snažil jsem se zde o autentický podpis, proto to nejsou vyloženě posterizované fotky, což je dobré i pro vizuální prezentaci. Takže se můžeme bavit o nějaké půlroční nepravidelné práci u počítače,“ přidává svůj komentář Vojtěch Král.

Sommer, Žemlík, Pardy, Pospěch a Kolínek

Co se týče osob, které byly znázorněny mezi prvními, tak samozřejmě nemohl být opomenut nejúspěšnější manažer v historii opavského fotbalu. Právě proto zde nechybí Alois Sommer, který jako vůbec první dotáhl Opavu v roce 1985 do druhé ligy. Ve funkci trenéra A-týmu působil osm a půl let, a dalších osm let působil jako manažer opavského klubu. Byl to právě Alois Sommer, který dokázal přivést do Opavy společnost Kaučuk, se kterou opavský fotbal dosáhl svých největších úspěchů, včetně své dosud jediné účasti v evropských pohárech.

„Je to pro nás velká čest a velmi si toho vážíme, že jméno mého otce je takto vnímáno. Pro fanoušky to samozřejmě symbolizuje nějakým způsobem připomenutí jeho práce, kterou zde odvedl a já jsem na něj hrdý. Celá naše rodina brala za let působení mého otce, ale i dnes, fotbal a zejména ten opavský, velmi vážně. Sám jsem se podílel na tvorbě současného loga,“ které je tu s námi již 20 let, uvedl syn Aloise Sommera, který byl s rodinou u slavnostního odhalování Plotu legend.

Druhým neméně podstatným trenérem, který je přímo spjat s panem Sommerem a Kaučukem je Petr Žemlík. Jako trenér navázal na práci Aloise Sommera a byl prvním trenérem, který Opavu dotáhl do první ligy, se kterou se účastnil mimo jiné poháru Intertoto, ve kterém opavští skončili na třetím místě základní skupiny. Do paměti opavských fanoušků se tento patriot opavské kopané zapsal zejména svým návratem v těžkých dobách, kdy Slezský padl v turbulentních časech až do Krajského přeboru. Kromě trenéra si vyzkoušel také roli manažera v opavském klubu.

Fotbalista století. Tímto titulem se pyšní Jindřich Pardy, který v Opavě odehrál celou svou kariéru, ve které nasbíral 66 branek ve 303 utkáních. Do Opavy ho našel Alois Sommer, se kterým se poznal na učilišti, a který ho pozval do dorosteneckého týmu, který Sommer sám trénoval. I přes to, že nikdy nehrál nejvyšší soutěž je právoplatnou legendou opavského klubu. Titul opavského fotbalisty století je toho důkazem.

„Je to velmi zvláštní a specifické ocenění pro mě osobně. Znamená to pro mě opravdu moc. Za svou kariéru jsem nějaká ocenění dostal, ale tohle je pro mě nejvíc. Možná i z toho důvodu, že si to vybrali lidi. Navíc je to takto na očích a také, že je to za působení v Opavě, na kterou se nedá zapomenout a nedá se to mé působení snad ani slovy popsat, byla to nádhera,“ vzpomíná někdejší brilantní technik a střelec, Jindřich Pardy.

Ve výběru osobností nemůže chybět Jaroslav Kolínek. Tento opavský obránce, kapitán, trenér, manažer a současný sportovní manažer SFC během své kariéry ve žlutomodrém dresu nasbíral téměř 11 tisíc ligových minut a 8 gólů za 12 sezon. Do paměti fanoušků se vryl mimo jiné svým návrat po pádu SFC do Krajské soutěže v roce 2005.

„Vážím se toho, že mohu být mezi takovými osobnostmi, které tam jsou. Je to i pro mě připomínka nezapomenutelné doby, když jsem tady hrával a zažíval s klubem jak vzestupy, tak bohužel i pády. Když mě oslovil pan Hadamczik, abych přišel hrát do kraje, tak jsem přišel bez váhání klubu pomoct, stejně tak, jako to činím dnes,“ uvedl Jaroslav Kolínek, někdejší dlouholetý kapitán a současný sportovní manažer SFC.

Zdeněk Pospěch je posledním z osobností opavského fotbalu, které jsou v rámci první části projektu Plot legend vyobrazeny na plotě Městského stadionu. Zdeněk Pospěch je bývalým českým reprezentantem a ztělesněným vítězem. Je držitelem mistrovského titulu s Baníkem i Spartou a tří titulů s Kodaní a několika ligovými poháry v různých soutěžích. S Opavou po svém návratu domů dokráčel až do finále ligového poháru a dokázal s ní postoupit po třinácti letech zpátky do ligy.

„Je to obrovská pocta, když si vás vyberou fanoušci jako personu, která by měla mít místo vedle ostatních legend opavského fotbalu. Musím se opakovat, ale je to obrovská pocta. V prvních sezonách jsem v Opavě zejména sbíral zkušenosti a první ligové minuty a starty, můj návrat poté už byl zase o něčem jiném, kdy jsem už byl v pozici, kdy jsem mohl mé nabyté zkušenosti předávat dál. Třešničkou pak bylo finále poháru a postup,“ vzpomíná bývalý český reprezentant Zdeněk Pospěch.

Autor Vojtěch Král se rozpovídal také o výhledu do budoucnosti, co se týče podobných projektů ve spolupráci s klubem. „Chceme klubu pomoct, takže se ničemu nebráníme. Chtěl bych se nějakou formou věnovat finále MOL Cupu 2017 nebo hluboké historii klubu. Samozřejmě také na pokračování tohoto projektu přijde řeč. Ale budu se muset domluvit se svou ženou, které tímto děkuji za podporu a trpělivost, že to se mnou opět vydržela. Dále bych chtěl poděkovat dvěma pomocníkům z řad fanoušků, kteří se práce nezalekli a táhli to se mnou od začátku do konce. Také bych chtěl neméně poděkovat klubu za pomoc s organizačními věcmi a také všem fanouškům, kteří se zapojili do financování malby. Musím říct, že s konečným výsledkem jsem velmi spokojený,“ uvedl na závěr Vojtěch Král.

Galerie ze slavnostního odhalení Plotu legend »